NOTÍCIES

Descobrint els ocells del Molí Petit i el seu entorn natural

El punt de trobada de la sortida era l’Ecomuseu del Molí Petit, a Sant Joan de les Abadesses. Allà s’hi ubica la seu de l’Associació Alt Ter, coordinadors de la sortida d’avui.

En Pau i la Maria, els nostres guies, es presenten. Tots 2 formen part de l’Associació i ens fan una breu introducció de l’activitat del matí. La Maria ens mostra una sèrie de bosses de roba on hi ha guardats diversos ocells que han capturat amb les xarxes d’anellament (les xarxes les havien muntat una estona abans de l’inici de l’activitat).

Comencem a obrir les bosses per identificar-ne els ocells... amb molta cura la Maria ens va explicant les característiques de cada ocell, tot aprenent a distingir entre mascle i femella, a mirar de saber la seva edat i altres característiques de cada espècie. A més, prenem dades científiques (pes, mida de les ales entre d’altres) i se’ls hi posa una anella a una cama per identificar-los. Fins al moment hem vist diversos pardals, algunes mallerengues i una cuereta torrentera!

                                 

Ara toca anar a fer seguiment de les xarxes que tenim al voltant, a veure si hi ha algun ocell nou atrapat! Efectivament trobem alguns pardals i algunes mallerengues més, que de nou anellem.

A continuació anem a revisar les caixes niu que hi ha instal·lades al voltant del Molí Petit. Estem de sort i en vàries caixes hi trobem polls de mallerengues recent nascudes que encara no saben volar. Quina meravella veure aquestes espècies tant diminutes! A tots se’ns entendreix el cor...

                       

Continuem l’activitat a l’interior de l’Ecomuseu del Molí Petit. D’entrada gaudim d’un documental de 10 minuts molt visual on ens expliquen com era antigament la vida en un molí fariner. A l’Ecomuseu hi trobem una exposició permanent, amb part dels elements originals del molí i plafons interpretatius i maquetes que faciliten la comprensió del funcionament del mecanisme hidràulic. Gràcies a les explicacions d’en Pau anem aprenent dels elements del museu. També ens explica unes quantes batalletes ben interessants sobre el darrer moliner que va treballar al molí, en Patllari.

Al moment de finalitzar l’activitat del matí, la Maria ens té una sorpresa preparada: ha capturat una nova espècie d’ocell, que fins ara no havíem vist! Concretament un boscarler pintat gros, un ocell migrador poc comú de veure.

Ara tenim temps lliure per dinar i gaudir de l’entorn natural que envolta el Molí Petit: uns camps ben verds envoltats de frondosos boscos, i amb el soroll de fons de la riera d’Arçamala al costat!

Iniciem l’activitat de la tarda! De bon primer en Pau ens va fer una breu i divertida introducció  sobre la biodiversitat de la comarca i les espècies que es troben a Sant Joan de les Abadesses. També ens va mostrar com fan seguiment de la fauna i flora de l’entorn (seguiment de petjades, rastres  d’ossos, restes d’aliments, etc.). Aquesta explicació va ser molt útil per saber quines espècies ens trobaríem al llarg de la ruta.

Durant la caminada pel Turó de les Tres Creus en Pau ens explicava la gran diversitat d’aus del lloc i com reconèxier-les a través del seu cant. Anàvem fent parades pel camí per escoltar aquests cants. També vam aprendre sobre l’origen de la fauna i flora, com ara les orquídies.

                     

Cal destacar que la ruta que vam fer a peu passa per diverses finques privades, que cooperen amb la conservació del patrimoni natural mitjançant acords de custòdia.

Estem molt satisfets d’aquesta sortida. Tornem a casa ben connectats amb la terra!

 

Podeu veure totes les fotos de la sortida al Facebook d'Arrèlia!