Descarregar

Mallerengues, basses i burricleta al Ripollès

VEURE MAPA
Patrimoni culturalObservació floraSenderismeNatura i famíliaFauna terrestre

La comarca del Ripollès destaca pel seu patrimoni cultural i natural i el seu paisatge pirinenc. Des del Mediterrani, és la primera comarca del Pirineu on les montanyes assoleixen quasi els 3.000 metres, on els ramats gaudeixen de les pastures i de les valls verdes. També és un referent històric i cultural pels seus monestirs romànics. En aquest escenari s’hi amaguen petits grans tresors naturals.

Per descobrir-los, us proposem diverses activitats. Iniciareu desplaçant-vos amb una bicicleta elèctrica, recorrent la Ruta del Ferro, un camí de 12 km per on antigament circulava el tren que arribava fins a les mines de carbó d’Ogassa.

De la mà de guies experts de l'Associació Alt Ter descobrireu els tresors de la natura que amaguen les seves montanyes, les aus que habiten en aquest territori i l’Ecomuseu del Molí Petit.

"Coneixereu les granotes roges, les mallerengues, els pica-soques o la roureda de pènol"

PROGRAMA

La proposta per descobrir el Ripollès arrenca a Ripoll, des d’on us desplaçareu amb burricleta fins a Sant Joan de les Abadesses (bicicleta rural elèctrica), seguint el camí de la Ruta del Ferro i del Carbó, l’antic camí de tren que comunicava amb les mines de carbó d’Ogassa. Durant el camí un guia de natura de l’Associació Alt Ter us ajudarà a descobrir els llocs d’interès natural, com ara el pantà de Cal Gat i la font de la
Puda.


Arribada a l’alberg. Sopar, dormir i esmorzar.


Inici amb burricleta des de l’alberg fins el Molí Petit, un antic molí de de farina d’origen medieval que va ser propietat del monestir de Sant Joan de les Abadesses. Darrere l’edifici hi ha la bassa del molí que recull l’aigua de la riera d’Arçamala, que permetia posar en funcionament el mecanisme per moldre els cereals. Actualment el molí acull una Aula de Natura i un Centre d’Interpretació de l’Ecosistema de Ribera.


Es realitzarà a peu una volta guiada pel Turó de les Tres Creus (3h) acompanyats d’un guia de l’Associació Alt Ter. El recorregut transcorre per un espai natural que destaca per la riera d’Arçamala, les pinedes de pi roig, prats entre boscos i una roureda de roure pènol. Aquest itinerari es troba dins de l’espai natural protegit de les Riberes de l’Alt Ter, i una part important de l’itinerari passa per finques en custòdia. Durant el recorregut s’identificaran rastres de fauna de la zona. També revisareu l’ocupació de les caixes niu repartides per la finca i seguiment de les basses.


Retorn a l’alberg i baixada en burricleta fins a Ripoll acompanyats del guia de l’Associació Alt Ter. Fi de l’experiència.

Les Riberes del Ter és un espai natural protegit que engloba les ribes del riu Ter des de Camprodon fins a Ripoll, un tram del riu Ritort i també algunes planes i zones boscoses properes. Aquest espai engloba diversos Hàbitats d’Interès Comunitari com ara les vernedes (boscos de ribera), les rouredes de roure pènol, les fagedes acidòfiles, els prats de dall i els rius i torrents amb sargars.

El turó de les Tres Creus forma part de la Xarxa Natura 2000 pel seu elevat valor ecològic


Què és la Xarxa Natura 2000?
És una xarxa internacional d’espais naturals protegits amb la finalitat de conservar la biodiversitat europea.

 PREUS:

SORTIDA DE 2 DIES
 Núm de persones

Preu per persona

4 148 €
6 120 €

 

* Aquest preu inclou el lloguer de la burricleta; allotjament a l’alberg amb sopar, dormir i esmorzar; sortida guiada al matí; acompanyament guiat durant el trajecte Ripoll - Sant Joan de les Abadesses.
* No inclou la taxa turística.
* Preus calculats en temporada baixa. Per temporada alta consultar (del 20 de juny al 13 de setembre).

 

 

Reservar

A TENIR EN COMPTE:

  • Grup mínim de 4 persones.
  • Les bicicletes elèctriques faciliten l’esforç a realitzar.
  • El tram de burricleta entre Ripoll i Sant Joan de les Abadesses és de 9 km.
  • Es recomana realitzar aquesta proposta durant la primavera, l’estiu i la tardor. Segons l’època de l’any, gaudireude les espècies de flora i fauna característiques de cada estació. Primavera: destaca per la floració dels camps. Estiu: destaca per la verdor dels boscos. Tardor: gaudireu dels canvis de tonalitat de les fulles dels arbres de fulla caduca.

 

Facebook