Entitats de custòdia del territori

LES ENTITATS DE CUSTÒDIA DEL TERRITORI

Les entitats que utilitzen la custòdia del territori són organitzacions sense ànim de lucre, públiques o privades, que es dediquen exclusivament –o com a complement d’altres actuacions– a conservar la natura, el paisatge i el patrimoni cultural. Aquestes organitzacions, més enllà del seu nom específic o figura legal, s’anomenen genèricament entitats de custòdia del territori.

Les entitats de custòdia del territori no tenen interessos ocults: són organitzacions sense ànim de lucre que volen ajudar aquells propietaris de terrenys que tenen la voluntat de mantenir al llarg del temps el patrimoni natural i el paisatge que atresora la seva finca.

Entre les entitats privades de custòdia del territori, hi ha nombroses associacions i fundacions que representen la ciutadania interessada i compromesa amb la conservació de l’entorn. Algunes treballen per tot Catalunya i més enllà, mentre que altres tenen àmbits d’actuació més específics: bé perquè se centren en un grup d’espècies (ocells, mamífers, orquídies), un ecosistema (rius, boscos) o algun element del patrimoni cultural (esglésies, pedra en sec); bé perquè actuen en un territori concret (un municipi, una comarca, una vall, etc.). La capacitat d’actuació d’aquestes entitats varia molt segons els recursos humans i econòmics dels que disposen.

Al següent llistat hi trobareu les entitats de custòdia que ofereixen propostes ecoturístiques a Arrèlia:

 

Disfruta dels paisatges esculpits al riu Ebre

Grup de Natura Freixe

L’Associació Grup de Natura Freixe és una entitat sense ànim de lucre fundada el 1989 amb la finalitat de realitzar actuacions d’educació ambiental, observació i estudi de l’entorn natural de la zona, gestió d’espais naturals, activitats de custòdia del territori i tasques de conservació del medi natural entre altres activitats. Gràcies a un acord de custòdia amb la Fundació Catalunya - La Pedrera i l’Ajuntament de Flix, gestionen la Reserva Natural de Sebes i Meandre de Flix.

Podeu trobar més información de l’entitat a http://usuaris.tinet.cat/freixe/ i http://www.reservanaturalsebes.org

Sent el Mediterrani

Associació Submon

L'Associació Submon és una entitat dedicada a la realització de projectes i estudis en l’àmbit de la conservació, estudi i divulgació del medi mari. Submon aplica estratègies de custòdia maria en la majoria de projectes que desenvolupa. La participació dels diferents usuaris del mar en aquests projectes permet abordar el tema de la conservació marina de forma eficaç i fer partícep a col·lectius professionals, científics i de la societat civil en crear valor afegit a les zones d’estudi.

Trobareu més informació sobre l’entitat a www.submon.org

Descobreix els tresors naturals del Ripollès

Associació CEA Alt Ter

L'Associació CEA Alt Ter és una associació sense ànim de lucre dedicada a l’educació mitjançant el coneixement de l’entorn natural i del patrimoni històric i social, així com la seva recuperació, conservació i difusió.

Més informació a www.alt-ter.org

Descobreix la finca agroecològica La Font i el seu entorn natural

Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis

El Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis és l’àrea ambiental del Museu del Ter, amb seu a Manlleu, que té per objectiu la difusió i la conservació del patrimoni cultural i natural del riu Ter i, per extensió, els altres rius mediterranis. La seva activitat principal és la restauració ecològica de sistemes fluvials mitjançant acords de custòdia del territori, l’educació ambiental, la sensibilització ciutadana i la investigació.

Descobreix els dólmens i les vinyes de l’Albera

IAEDEN

La IAEDEN (Institució Altempordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura) és una entitat sense ànim de lucre fundada el 1980. Des de fa alguns anys treballa per promoure bones pràctiques agràries sostenibles a l’Empordà mitjançant acords de custòdia agrària juntament amb el GOB Menorca. Amb aquest projecte l’IAEDEN està impulsant la conservació de les activitats agràries tradicionals, ambientalment sostenible i de proximitat que actuen com a verdaders modeladors del paisatge empurdanès i refugi de la biodiversitat.

Trobareu més informació a http://www.iaeden.cat

viu la natura a tamarit. desperta els teus sentits!

Associació Mediambiental La Sínia

L’Associació Mediambiental La Sínia és una entitat ambientalista que desenvolupa bàsicament la seva activitat en l’entorn natural del riu Gaià, als municipis de la part baixa del riu Gaià. L’entitat va néixer l’any 1997.


Els principals projectes de l’entitat són el programa de custòdia i conservació del riu Gaià i el seu àmbit fluvial, sobretot centrat en el tram baix del riu Gaià i la gestió de l’Hort de la Sínia, un centre on es combina l’educació ambiental i la producció agrària ecològica.


Amb aquests projectes la Sínia destaca per a la dinamització que està fent per aconseguir la conservació del riu Gaià i implicar-hi a tots els actors del territori, des de les administracions a les persones, passant per les entitats i les empreses.

Una part dels ingressos d’aquesta proposta van destinats al manteniment del centre de cria de tortuga de terra (Testudo Hermani) de l’Hort de la Sínia.

Podeu trobar més informació de l’entitat a http://www.riugaia.cat